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Good afternoon, 

This email is being sent to all health care service plans to provide additional 
clarification relating to provider directories and compliance with Health & Safety Code 
Section 1367.27, as enacted by Senate Bill 137 (Hernandez, 2015). Please note, the 
date by which a plan must submit a “Section 1367.27 Compliance” filing has been 
extended, and should be submitted through the Department’s eFiling web portal no 
later than May 6, 2016. Additionally, please find attached Provider Directories-
Frequently Asked Questions provided as additional guidance for use in preparing the 
required compliance filing, noting that additional information may be requested by the 
Department within the course of reviewing a plan’s filing. 

If you have any questions regarding this communication, please contact Mahavir 
Jogani, Attorney, Office of Plan Licensing, at (916) 445-4565 or 
Mahavir.Jogani@dmhc.ca.gov. 

Thank you.  
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

FOR HEALTH CARE SERVICE PLAN FILINGS RELATING TO PROVIDER 
DIRECTORIES 

In preparation for health care service plan filings in relation to the provider directory 
requirements of Health & Safety Code Section1

1 Hereinafter referred to as “Section”. 

 1367.27, as enacted by Senate Bill 137 
(Hernandez, 2015), the Department of Managed Health Care (the “Department” or “DMHC”) 
offers the following Frequently Asked Questions (“FAQs”) to accompany the information in 
the “Checklist and Worksheet” already distributed to healthcare service plans on March 16, 
2016. 

1. What are the filing obligations of a Medicare Advantage or Medicare 
Advantage Part D health care service plan? 

A: If a Plan is solely limited to the Medicare Advantage market and has no other 
lines of business filed with the Department, that Plan would not be required to 
submit the provider directory compliance filing. 

2. If a printed copy of a Plan’s provider directory or directories is requested, must 
the entire 

provider directory be provided? 

A: A Plan may limit requests for printed copies of its’ provider directory or 
directories to the geographic region in which the requester resides or works or 
intends to reside or work, consistent with Section 1367.27(d)(1). 

3. If Plan 1 subcontracts with Plan 2 to provide services to its enrollees, 
can Plan 1’s provider directory link to or direct consumers to Plan 2’s 
provider directory? 

A: Yes, so long as Plan 2 is also a Knox-Keene licensee. Both Plans should 
ensure that their filings are consistent with one another, including 
complementary policies and procedures which address provider directory 
coordination and making any necessary revisions to existing plan-to-plan 
contracts. The same coordination would be required for both the online and 
printed versions of each Plan’s provider directory or directories.  
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Frequently Asked Questions – Provider Directories 

4. Does SB 137 require plans to delay a providers’ payment or reimbursement? 

A: No, delayed payment or reimbursement is permissive, and Plans may choose 
whether to implement these measures consistent with Section 1367.27(p) and 
other provisions of the Knox-Keene Act, including the Providers’ Bill of Rights. 

5. Can a Plan delegate the annual or biannual provider outreach and verification 
process described in Section 1367.27(l)? 

A: Yes, delegation of the process described in Section 1367.27(l) can be 
delegated, subject to proper oversight by the Plan to ensure compliance. Any 
delegation of responsibilities must be documented in written contract consistent 
with Sections 1367.27(l) and (n). 

6. What information should be listed in a plan’s provider directory or 
directories for the facilities listed in Sections 1367.27(h)(8)(E) and (F)? 

A: For purposes of initial compliance, and subject to the Department’s adoption of 
the uniform provider directory standards described in Section 1367.27(k), a 
Plan’s provider directory or directories should, at a minimum, list the following 
facility information: 

• Name and type; 
• Location and contact information, including hours of operation; 

• National Provider Identifier number (at least one listing per location); 

• Affiliation(s) with a provider group, as defined by Section 1367.27(w); 

• Whether the facility is accepting new patients, unless the facility provides 
urgent or emergency health care services and is always accepting new 
patients; and 

• Network tier as described in Section 1367.27(h)(12), if applicable. 
7. Does a Plan have to treat all reports of inaccuracies or reports relating to its 

provider directory as grievances? 

A: Not all reports relating to a Plan’s provider directory or directories must be 
treated as a grievance, but enrollee reports of inaccuracies should be screened 
to identify whether the issue meets the definition of a grievance under Rule 
1300.68 and should be handled as such. For example, if an enrollee claims to 
have reasonably relied on a Plan’s provider directory and as a result suffered 
an adverse event, such as an unexpected bill for out-of-network services, this 
would constitute a grievance under Rule 1300.68. As such, Plans should clarify 
in their compliance filing their process for handling all reports received relating 
to provider directories.  
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Frequently Asked Questions – Provider Directories 

8. What changes are plans required to make to provider contracts?

A: Plans should ensure all provider contracts meet the requirements of Section 
1367.27(j)(1). Plans should also ensure the requirements of Section 1367.27(n) 
are met, as applicable. A Plan may file template versions of provider 
agreements or amendments for review. Plans should specify in the Exhibit E-1 
what contractual changes were made, how they were made, and when each 
agreement was or is anticipated to be finalized, and the Department will issue 
comments and/or seek affirmations as appropriate. Plans should also specify 
any changes made to provider manuals or policies. 

9. Are there any providers under contract with the plan that should not be listed in
a plan’s provider directory?

A: Section 1367.27 requires a Plan to publish and maintain a provider directory or 
directories with information on all contracting providers. A Plan should clearly 
indicate in Exhibit E-1 of the compliance filing if a provider is under contract with 
the Plan and is not listed in the Plan’s provider directory or directories, providing 
the reasoning for not listing the provider. The Department will evaluate the 
Plan’s justification for excluding the provider. 

10. Can the compliance obligations of a limited licensee or restricted licensee be
clarified? 

A: Plans with a limited or restricted Knox-Keene license should coordinate 
compliance with Section 1367.27 with each full-service plan they are contracted 
with. Plans should ensure that their compliance filings are submitted consistent 
with one another, including complementary policies and procedures which 
address provider directory coordination and making any necessary revisions to 
existing plan-to-plan contracts. Because full- service Plans are required to 
publish and maintain a provider directory or directories, but are in contract with 
the limited or restricted licensees, both the full-service and the limited or 
restricted Plans should additionally specify how provider information is 
communicated to ensure directory accuracy and timely updating. 

11. Can a Plan’s provider directory or directories include disclaimers?

A: In addition to the disclosures required by Section 1367.27(g), a Plan’s provider 
directory or directories may note that prior authorization or referral may be 
required to access certain providers. Information regarding how to obtain prior 
authorization or referral should be included in the provider directory. 
Furthermore, Plans may include information regarding the date of the most 
recent weekly or quarterly update. Taking into account the language and intent 
of Sections 1367.27(a) and (q), Plans should not have a disclaimer or similar 
language which in any way cautions against the ability to reasonably rely upon 
the Plan’s provider directory or directories. 

Please note that the above FAQs are not an exhaustive list of all inquiries pertaining to 
provider directory requirements received by the Department. Please direct further questions 
regarding compliance with Section 1367.27 to Mahavir Jogani, Attorney, Office of Plan 
Licensing, at Mahavir.Jogani@dmhc.ca.gov or  (916) 445-4565.
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